Ketonen kopen

Wat zijn ketonen?

Ketonen komen vrij bij de verbranding van vetten door het lichaam en zijn een goede brandstof voor lichaam en geest. Het lichaam maakt deze ketonen aan op het moment dat er geen koolhydraten of suikers voorradig zijn. Ketonen zijn hierdoor 'redders in nood' en zorgen voor hersenenergie en voor turbobrandstof.

De drie verschillende soorten ketonen

Er zijn 3 soorten ketonen: acetoacetaat, bèta-hydroxybutyraat, en aceton.

Bij de vetverbranding worden vetmoleculen (triacylglycerol) gesplitst in één glycerolmolecuul en drie vetzuurketens. Dit proces wordt lipolyse genoemd. Het grootste gedeelte van het lichaam is in staat vetzuren te gebruiken als alternatieve bron van energie.

Een van de producten van bèta-oxidatie is acetyl-CoA. Acetyl-CoA wordt gebruikt om ketonlichamen te produceren. De ketonen acetoacetaat en bèta-hydroxybutyraat worden dan gebruikt voor energie. Aceton, dat zorgt voor de fruitige adem, is het gevolg van de afbraak van acetoacetaat.

Bèta-hydroxybutyraat kan als supplement opgenomen worden. Dit zijn exogene ketonen.

De hersenen kunnen deze vetzuren niet direct gebruiken als energie omdat deze de bloed-hersenbarrière niet kunnen passeren. Ketonen daarentegen kunnen deze bloed-hersenbarrière wel passeren.

Ketonen kopen
Ketonen kopen

Wat zijn exogene ketonen?

Ketonen die door het lichaam zelf worden aangemaakt, noemen we endogene ketonen. Exogene ketonen zijn ketonen die buiten het lichaam worden gemaakt. Exogene ketonen worden doorgaans vaak ingezet voor verbeterde sportprestaties, sneller vetverlies of een cognitieve boost.

BHB (bèta-hydroxybutaanzuur) kan ook als exogene ketonen supplement worden ingenomen. Deze exogene vorm verhoogt meteen het ketonen gehalte in het bloed waardoor er meer energie vrij komt.

Er zijn 2 soorten exogene ketonen

  • ketone esters: dit is wat professionele sporters gebruiken, onder dokters toezicht. Ketone-esters verhogen je ketone niveau in je lichaam tot 5 mmol/l of meer. Deze ketone esters hebben een zeer hoge kostprijs en mogen enkel onder medische begeleiding worden genomen.
  • ketone zouten: het alternatief zijn ketone zouten. Dit doet je ketone niveau stijgen van 0.5mmol/l tot 1mmol/l of meer. Deze exogene ketonen zijn goed betaalbaar en hebben op velerlei vlakken voordelen voor je gezondheid alsook in de sport.

Ketonen kopen

Koop je ketonen, elektrolyten en MCT-producten rechtstreeks in onze webshop.

NU KETONEN KOPEN

Wil je meer informatie over onze ketonen?

Stel ze via onderstaand formulier.

xfi
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie